Ga naar hoofdinhoud
Zoeken

Ontdek of je net als Marc en Maria recht hebt op een verwarmingstoelage

Publicatiedatum
man met kind

Krijg je een verhoogde tegemoetkoming van een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Heb je een laag inkomen of zit je in schuldbemiddeling? En ben je bang dat je je energiefactuur niet zal kunnen betalen? Dan kan het Sociaal Verwarmingsfonds je misschien wel helpen met een toelage op huisbrandolie of propaangas. 

Marc en Maria zijn dertigers die elkaar acht jaar geleden leerden kennen. Ze hebben twee jonge kinderen en huren een huis in de buurt van Gent. Maria werkt deeltijds als poetsvrouw en Marc is taxichauffeur. Samen hebben ze jaarlijks een bruto belastbaar inkomen van ongeveer 30.000 euro. "Tot vorig jaar kwamen we net rond, maar sinds kort is het elke maand puzzelen", vertelt Maria. "Ik werk tegenwoordig met een huishoudboekje waarin ik alles opschrijf: boodschappen, schoolmateriaal van de kinderen, huur, medische onkosten... Dat overzicht helpt ons te besparen, maar toch eindigen we elke maand in het rood. Vooral de stijgende energieprijzen wegen enorm zwaar door."

Het koppel heeft daarom voor het eerst een beroep gedaan op een toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds. "Deze zomer lieten we 2.500 liter stookolie leveren. We betaalden iets meer dan 3000 euro, maar twee maanden later konden we wel rekenen op een toelage van 520 euro", legt Maria uit. "Die tussenkomst gaf ons net iets meer ademruimte, en we hadden weer budget om voor onze kleinste een verjaardagscadeautje te kopen."

Tot vorig jaar kwamen we net rond, maar sinds kort is het elke maand puzzelen

Vorig jaar deden meer dan 80.000 gezinnen net hetzelfde als Marc en Maria. Ze bestelden stookolie of propaangas bij hun leverancier, betaalden de factuur en brachten nadien het bonnetje binnen bij hun OCMW zodat de toelage kon worden aangevraagd. "Het OCMW heeft dan dertig dagen om te beoordelen en nog eens vijftien dagen om de toelage te storten", vertelt algemeen directeur Walter Walgraeve. "Maar het blijft wel een toelage die je actief moet aanvragen. Mensen moeten dat bonnetje binnen de zestig dagen na levering binnen brengen bij het OCMW en sommigen vergeten dat of zijn er net te laat mee."

Drie categorieën kunnen een beroep doen op de verwarmingstoelage. Een eerste categorie zijn gezinnen met een jaarlijks belastbaar inkomen dat minder dan 22.034 euro bedraagt. Per persoon ten laste mag er 4.079 euro bijkomen. Een tweede groep zijn mensen die in schuldbemiddeling zitten, en een derde categorie zijn zij die een verhoogde tegemoetkoming ontvangen van een ziekte- of invaliditeitsuitkering. "Ondertussen blijven wij ervoor ijveren dat de verwarmingstoelage geherstructureerd wordt. We willen drempels wegnemen, de procedure vereenvoudigen en vooral ook bekender maken bij het grote publiek. Deze zomer werd de premie trouwens stevig verhoogd. Het is dus zeker de moeite om te kijken of je in aanmerking komt."

Als je wil weten of ook jij een subsidie kan krijgen voor je energiefactuur, bekijk dan de voorwaarden op onze website of neem contact op met ons.

Heb je een vraag?

Aarzel niet om ons te contacteren.
Contacteer ons
zz