5 vragen en antwoorden waarom een jaarlijks onderhoud van je schouw belangrijk is
Maar liefst 1 op de 3 woningbranden wordt veroorzaakt door een schouwbrand. Om dat risico zo laag als mogelijk te houden, is een jaarlijks onderhoud van je schoorsteen een goed idee. In sommige gevallen is het zelfs verplicht. Je zorgt niet alleen voor de veiligheid van jou en je gezin, maar je zal ook lagere stookkosten hebben.
Waarom moet je schoorsteen een onderhoud krijgen?
Er is ten eerste een kleiner risico op brand: na verloop van tijd zet roet zich vast op de wanden van de schoorsteen. Roet dat samenklit, kan vuur vatten. Als je de schoorsteen gebruikt, komen er gassen vrij. Eén van die gassen is koolstofmonoxide. Bij een vervuilde schoorsteen kunnen gassen die vrijkomen bij verbranding moeilijker naar buiten. Als koolstofmonoxide in je woning wordt teruggeblazen, loop je het risico op een CO-vergiftiging. Ten tweede kunnen roetvorming, takjes of vogelnesten de vrije doorgang van de schouw belemmeren. Om je huis warm te krijgen, zal je meer mazout moeten stoken. Een onderhoud van de schouw zorgt dus voor een lagere energiefactuur.
Hoe ziet het schoorsteenonderhoud eruit?
In theorie kan je de klus zelf klaren, maar het is raadzaam om het schouwonderhoud toe te vertrouwen aan een professional. Die vakman zal na zijn bezoek een attest achterlaten waarop staat dat hij de schoorsteen geveegd en gecontroleerd heeft. In geval van brand heeft je verzekeringsmaatschappij dat bewijs nodig. Met behulp van een ronde bezem kan de vakman het opgehoopte roet losmaken van de wand van het rookkanaal. Roet is gevaarlijk en giftig en wordt dan ook beschouwd als bedrijfsafvalstof. De technicus moet het meenemen. Je mag het zeker niet bij het huishoudelijk afval gooien.
Wanneer moet de schoorsteen een onderhoud krijgen?
De brandstof die je gebruikt, bepaalt hoe vaak je een onderhoud voor je schoorsteen moet inplannen.
Wanneer je huis uitgerust is met een individuele verwarming (een hout- of pelletkachel of een open haard) ben je niet verplicht de schoonsteen te vegen, maar het wordt wel sterk aangeraden. Een regelmatige reiniging voorkomt defecten, vermindert de stookkosten en zorgt ook voor minder milieuverontreiniging.
Wanneer de schoorsteen is aangesloten op een centrale verwarming, is het onderhoud verplicht. Als je centrale verwarming en een ketel hebt die werken op basis van een vaste of vloeibare brandstof, dan moet je je toestel regelmatig laten controleren. Elk jaar bij mazout, hout en pellets. Om de twee of drie jaar bij aardgas.
Hoeveel kost het?
Doorgaans betaal je tussen 50 en 90 euro voor een onderhoud. Het is een investering, maar je krijgt er wel gemoedsrust en een lager stookolieverbruik voor in ruil.
Wie betaalt: huurder of verhuurder?
De verhuurder moet de reparaties aan de schouw betalen. De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning, en dus ook voor het onderhoud van de schoorsteen.