Ga naar hoofdinhoud
Zoeken

Bespaar energie en laat je mazoutketel jaarlijks nakijken

Publicatiedatum
stookolie ketel onderhouden

Om je verwarmingskosten te verlagen, is het belangrijk dat je je mazoutinstallatie elk jaar laat nakijken door een erkende monteur. Zo'n inspectie is bovendien wettelijk verplicht en voorkomt dat je putje winter plots zonder verwarming valt. 

Zorg voor je eigen veiligheid

De belangrijkste reden om je mazoutketel te laten nakijken, is de veiligheid van jezelf en je gezin. Door een slecht onderhouden ketel kan koolstofmonoxide (CO) vrijkomen: een geurloze en kleurloze gasverbinding. Je proeft of ruikt het niet, maar als je het inademt, kun je bewusteloos raken. Een CO-vergiftiging kan zelfs dodelijk zijn. Een ketel met een vuil afvoerkanaal kan dan weer een schouwbrand veroorzaken.

Bespaar energie

Bekijk het onderhoud van je mazoutketel niet als een extra kost, maar als een manier om te besparen. Als je jaarlijks de hulp van een technieker inroept, verbruik je maar liefst 12% minder mazout. Je verwarmingsinstallatie wordt dan ook iets milieuvriendelijker. Bovendien verleng je zo ook de levensduur van je mazoutketel. En je voorkomt vervelende defecten. Door een jaarlijks onderhoud vermijd je dat je bij min 5°C zonder verwarming valt. Een nieuwe, moderne mazoutketel kost best veel, dus de goedkoopste oplossing is een jaarlijks onderhoud.

Onderhoud is verplicht

Een mazoutketel met een vermogen van 20 kilowatt moet elk jaar worden nagekeken door een vakman. De meeste stooktoestellen hebben dat vermogen. Die verplichting geldt zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië.

Wat gebeurt er juist?

Het onderhoud van een mazoutketel is een tijdrovende klus. De monteur moet een heleboel controles uitvoeren die de werking en de kwaliteit van het verbrandingsproces nagaan. Ook de afvoerbuis, filter en sommige verbindingsstukken moeten worden gereinigd. Een onderhoud beschermt je mazoutketel - en je energiefactuur - maar let er wel op dat dat je ook tussendoor regelmatig nagaat of alles nog goed werkt. Branden er lichtjes of verschijnen er foutmeldingen? Check dan even de handleiding van de ketel.

Kies voor een erkend monteur

Laat het onderhoud van je mazoutinstallatie uitvoeren door een erkend verwarmingsmonteur die jou twee certificaten kan voorleggen: een reinigingscertificaat en een verbrandingscertificaat. Die documenten bewaar je zorgvuldig zodat je, mocht het nodig zijn, kunt aantonen dat je de jaarlijkse verplichting wel degelijk hebt nageleefd. Als er een woningbrand zou zijn, is de kans groot dat je verzekeraar ernaar vraagt. Als huurder is het voldoende om alleen een kopie van de certificaten aan jouw huiseigenaar te bezorgen.

Hoeveel kost het?

Een onderhoud door een verwarmingsmonteur zal je tussen de 150 en 200 euro kosten. Dat lijkt een groot bedrag, maar vergeet niet dat je er de levensduur van je ketel mee verlengt. Op de lange termijn spaar je dus een veel grotere kosten uit.

Beste timing?

Waarschijnlijk denk je pas aan je ketel wanneer de temperaturen beginnen te zakken, maar het ideale moment om een onderhoud in te plannen, is in het voorjaar of de zomer. Chauffagisten hebben dan minder omhanden. Pannes en mankementen treden meestal op als mensen hun verwarming voor het eerst weer aanzetten. Zet het in je agenda en contacteer je vakman net na de winter.


Heb je een vraag?

Aarzel niet om ons te contacteren.
Contacteer ons
zz