Ga naar hoofdinhoud
Zoeken

Tips voor het beheer van jouw energiebudget

Publicatiedatum
rekenen

De kosten voor huisvesting, voeding en vervoer lopen steeds hoger op waardoor veel mensen het moeilijk hebben om rond te komen. De energieprijzen liggen niet meer zo exuberant hoog als in 2022, maar de verwarmingsfactuur blijft voor veel huishoudens een moeilijk te slikken pil. Gelukkig kan je de kosten drukken, bijvoorbeeld door je energiebudget beter te beherenWe bundelden een paar tips.

Plan vooruit

Als de energieprijzen stijgen, gaat ook het eindbedrag op jouw verwarmingsfactuur omhoog. Daarom is het belangrijk om je energieproducten te kopen op een moment dat de prijzen laag staan. Wie verwarmt met aardgas, kan rekenen op een contract met maandelijkse voorschotten. De verwarmingskosten worden dan automatisch verspreid over een volledig jaar. Maar wie verwarmt met stookolie betaalt per levering. We merken dat heel wat gezinnen er pas aan denken om stookolie te kopen in de herfst, net voor de winter, maar vaak is dat het moment waarop de energieprijzen het prijzigst zijn.

Kiezen voor meerdere leveringen op jaarbasis?

Het is natuurlijk altijd beter om dure producten in grotere hoeveelheden aan te kopen. Je betaalt dan proportioneel minder en je koopt je product vaak aan de beste prijs. Dat geldt ook voor energieproducten. Als je 500 liter stookolie koopt, betaal je mogelijk tot 3-4% méér dan wanneer je meteen 2000 liter had gekocht.
Maar niet iedereen beschikt over genoeg financiële reserve om zo'n aankoop in één keer te bekostigen. Als je kiest voor meerdere leveringen verspreid over het jaar, betaal je misschien wel een meerprijs in vergelijking met één grote aankoop, maar je hebt dan wel het voordeel dat je aankoopt op verschillende momenten van het jaar. Je betaalt dus een gemiddelde jaarprijs. De kans dat je telkens koopt aan de duurste prijs, is klein. Doorgaans zijn de energieprijzen in de zomer lager dan in de winter. Of je nu kiest voor één grote aankoop of voor meerdere gespreide aankopen: beide systemen hebben hun voor- en nadelen.

Gaan voor een gespreide betaling?

Leveranciers zijn vaak geen voorstander van die gespreide leveringen. Vaak zeggen ze 'nee' tegen een levering die kleiner is dan 500 liter omdat de leveringskosten voor hen dan te hoog oplopen. Om dat probleem op te lossen, kan je kiezen voor het principe van gespreide betalingen. De overheid heeft een systeem uitgewerkt waarmee je stookolie of propaangas in termijnen kan betalen. Je doet dan één grote bestelling, vaak aan een betere prijs per liter dan wanneer je een kleine bestelling plaatst, zonder dat je in één keer de volledige som moet betalen.

Voorwaarden gespreide betaling

Je eerste levering moet minimaal 1000 liter zijn.Bij de eerste levering moet je minstens de helft van de levering betalen. Je betaalt maandelijks een vast bedrag dat overeenkomt met 1/12de van je geschat jaarlijks verbruik.

Heb je recht op steun?

Ben je al eens nagegaan of je recht hebt op steunmaatregelen? Het zou alleszins een goede manier zijn om je verwarmingsfactuur naar beneden te halen. Het Sociaal Verwarmingsfonds ondersteunt gezinnen en alleenstaanden die een beperkt inkomen hebben en hun woning of appartement verwarmen met huisbrandolie (stookolie of mazout), propaangas of lamppetroleum.

Die steun kan een volumetoelage per liter zijn, handig wanneer je grote hoeveelheden aankoopt. Maar ook een forfaitaire toelage behoort tot de mogelijkheden. Om recht te hebben op financiële steun, mag je maximaal 2000 liter per huishouden en per verwarmingsperiode aanvragen. De toelage varieert tussen de 14 en 20 cent per liter en bedraagt maximaal 400 euro.

Op onze website vind je een simulatiemodel waarbij je stap per stap ontdekt of je recht hebt op een toelage.

Ben je geïnteresseerd in gespreid betalen? Wil je je energiebudget optimaliseren? Meer info vind je hier.

Heb je een vraag?

Aarzel niet om ons te contacteren.
Contacteer ons
zz