Ga naar hoofdinhoud
Zoeken

Alle wegen leiden naar ... de verwarmingstoelage

Publicatiedatum

Een verwarmingstoelage aanvragen moet zo eenvoudig mogelijk zijn, toch? Daarom is het belangrijk om te weten bij welke organisaties en lokale overheden jij terecht kunt voor de informatie die je nodig hebt om jouw toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds vlotjes te verzilveren.

Het leven is nog steeds bijzonder duur. Een trip naar de supermarkt, even stoppen aan het tankstation of de baby inschrijven in de kinderopvang? We schrikken bijna altijd van de rekening. Ook de energiekosten nemen voor veel mensen nog altijd een (te) grote hap uit het gezinsbudget. Als je recht hebt op een verwarmingstoelage, doe je er dan ook best alles aan om die ook effectief op je rekening te zien verschijnen.

Wanneer heb je recht op de toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds?

1. Als je je woning met onderstaand type brandstof verwarmt:

  • huisbrandolie (ook gekend als mazout of stookolie)
  • propaangas in bulk
  • lamppetroleum (type c) die je per liter koopt aan de pomp

2. Als je bovendien tot een van deze groepen behoort, weet je zeker dat je op onze steun kunt rekenen:

  • Je hebt recht op een verhoogde tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering (RVV-statuut)
  • Jouw inkomen is lager dan een vastgelegd bedrag per jaar
  • Je hebt schuldoverlast

Via welke wegen kun jij je toelage aanvragen?


Je weet nu zeker dat je recht hebt op een verwarmingstoelage? Goed, dan kunnen we verder!

Een sociaal tarief voor gas of elektriciteit wordt automatisch verrekend op je energiefactuur. Je hoeft daar dus meestal zelf geen stappen voor te nemen. Maar wie recht heeft op een toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds moet wél een en ander zelf in gang steken. Geen nood: we helpen je op weg! Via onderstaande kanalen kun je info over de toelage verzamelen:

Sociaal Verwarmingsfonds

Heb je een persoonlijke vraag over jouw energiebudget, het type brandstof dat je gebruikt en welke financiële hulp je zou kunnen krijgen? Het Sociaal Verwarmingsfonds is makkelijk te bereiken via verschillende kanalen:

  • Via onze chatbox op de website
  • Via mail op info@verwarmingsfonds.be
  • Via het gratis telefoonnummer 0800 90 929
  • Op www.verwarmingsfonds.be kun je een contactformulier invullen.

We verwelkomen jou met open armen en we geven je handige informatie, zoals informatie over de maximumprijzen van de verschillende brandstoffen en met onze simulatiemodule kan jij jouw eigen analyse maken.Volg ons ook via onze socialemediakanalen: Facebook, Spotify en Youtube. We houden jou automatisch op de hoogte van eventuele wijzigingen of belangrijke nieuwsberichten.


Energiecel OCMW's

Veel steden en gemeenten verwijzen op hun site naar de diensten van het Sociaal Verwarmingsfonds. Maar ook de energiecel van het OCMW zal je zeker en vast goed kunnen helpen.

Mutualiteiten

Ook mutualiteiten zijn vaak goed op de hoogte van de voorwaarden en de aanvraagprocedure van de verwarmingstoelage. Ze behandelen tenslotte de belangen van onze grootste groep begunstigden: de mensen met een ziekte- of invaliditeitsverzekering. Aarzel niet en steek je licht op bij een consultant van de mutualiteit.

Waar doe je de aanvraag?

De aanvraag zelf doe je steeds via de energiecel van het OCMW van jouw gemeente. De procedure verloopt volgens deze stappen:

  • Aanvraagformulier
  • Onderzoek
  • Beslissing
  • Uitkering
  • Het Sociaal Verwarmingsfonds zorgt ervoor dat de OCMW's de middelen hebben om de toelagen uit te betalen.


Je weet nu of je recht hebt op een toelage, via welke kanalen je meer info kunt verzamelen en hoe je aanvraag verwerkt zal worden. Vorig jaar hebben op die manier iets meer dan 80.000 gezinnen de weg naar onze toelage gevonden en hebben wij in totaal meer dan 21,5 miljoen euro toelagen kunnen betalen aan die gezinnen. Kijk dus zeker of ook jij recht hebt op een toelage. Een ruggensteuntje is altijd welkom, toch?

Meer info over de verwarmingstoelage vind je op www.verwarmingsfonds.be.

Heb je een vraag?

Aarzel niet om ons te contacteren.
Contacteer ons
zz