Wanneer bestel je een nieuwe voorraad stookolie?
Wanneer is nu eigenlijk het beste moment om een nieuwe lading stookolie te bestellen? En welke factoren beïnvloeden de prijs? Geen evidente vragen, en de antwoorden liggen evenmin voor de hand. De marktsituatie een beetje leren inschatten, is een goed begin.
Waarom schommelt de prijs?
Niemand heeft een glazen bol. Het is onmogelijk om nauwkeurig te voorspellen in welke mate de officiële prijs van stookolie de komende tijd zal stijgen of dalen, maar er zijn wel een aantal parameters waarvan we weten dat ze een invloed hebben op de prijs die je moet betalen aan de leverancier die jouw mazouttank vult:
- De evolutie van de mazoutprijs houdt rechtstreeks verband met de evolutie van de prijs voor een vat ruwe olie op de internationale markten.
- De koers van de dollar op de beurs. De dollar is de internationale munt die de olieprijs bepaalt.
- Economische of geopolitieke spanningen: politieke instabiliteit in een regio waar veel olie wordt geproduceerd of waar veel wordt olie geconsumeerd, kan enorm wegen op de evolutie van de prijs van ruwe olie.
- Nieuwe olievelden die ontdekt worden: hoe groter de voorraad, hoe lager de prijs.
- Strategische beslissingen die genomen worden tijdens de bijeenkomsten van de OPEC-landen (de organisatie van olieproducerende landen).
- Het weer: een koudeprik stuwt de prijzen omhoog.
- Op nationaal niveau schommelt de officiële prijs eveneens in functie van eventuele wijzigingen van taksen en accijnzen.
Winter of zomer?
Een populaire redenering is dat de energieprijzen doorgaans lager zijn in de zomer dan in de winter. Immers, tijdens de wintermaanden is het verbruik van stookolie het hoogst en zou dit dan ook een invloed hebben op de prijzen. Maar is dit effectief het geval?
We hebben het voor jullie eens bekeken door voor de laatste 5 jaar telkens de prijs van stookolie in België op 1 januari van het jaar op 100 te zetten om dan te zien hoe deze prijs gedurende de rest van het kalenderjaar evolueert. Het resultaat is de grafiek hieronder:
Zoals je ziet is hier niet echt een trend in vast te leggen. Soms evolueert de prijs verder naar boven, soms naar beneden. We moeten dan ook de volkswijsheid dat stookolie in de zomer altijd goedkoper is ontkrachten.
Wanneer dan wel bestellen?
Dat hangt een beetje af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je de zekerheid dat je de winter doorkomt met voldoende stookolie, dan bestel je best voor de start van de winter een voldoende hoeveelheid.
Kan je een grote hoeveelheid niet in één keer betalen, of denk je dat de prijzen hoog staan, dan kan je altijd nog beslissen om in meerdere keren je tank te laten vullen. Zo zorg je er meteen voor dat je aankoopt op verschillende momenten tegen verschillende prijzen en kom je uit op een gemiddelde prijs van het jaar. Weet echter wel dat de prijs voor kleinere hoeveelheden vaak iets hoger is dan voor grote hoeveelheden.
Heb je een grote stookolietank in je tuin liggen, dan zou je meer kunnen bestellen dan je eigenlijk voor één winterseizoen nodig hebt, maar weet wel dat je dan eigenlijk een speculatief risico neemt. Je gokt er dan op dat de prijs aan dewelke je aankoopt laag is en je voordeliger af bent door zelf een voorraad aan te leggen. Die moet je dan uiteraard ook op voorhand al betalen.
De beste strategie lijkt ons om eerst een goed zicht te krijgen op de hoeveelheid stookolie die je voor één winterseizoen ongeveer nodig hebt en dan in functie van jouw financiële mogelijkheden en jouw persoonlijke voorkeur een bestelling te plaatsen.
Los van alle gunstige en ongunstige momenten, is het vooral raadzaam om regelmatig de prijzen van jouw verwarmingsbron te bekijken en op te volgen zodat je een concreet idee hebt van de evolutie daarvan. Een handige manier om dit te doen is om regelmatig de prijzen te bekijken op onze website. Daar kan je voor het product van jouw keuze de dagprijzen bekijken, maar ook de evolutie van die prijzen doorheen de tijd.